今井 祥子

プロジェクト

教育プロジェクト5:多文化共生と想像力

職位

特任助教

略歴

東京大学大学院総合文化研究科博士課程修了。博士(学術)。2014年より本プログラムアメリカ太平洋ユニット特任研究員を経て現職。関心分野は食文化研究、北米地域研究、文化地理学など。

主要業績

著書(共著・分担執筆)

Cook, Ian, Peter Jackson, Shoko Imai, et al. 2013. "Food’s Cultural Geographies: Texture, Creativity & Publics." In The Wiley-Blackwell Companion to Cultural Geography, edited by N. Johnson, R. Schein & J. Winders, 343-354. Oxford: Blackwell.

Imai, Shoko. 2015. "Umami Abroad: Taste, Authenticity, and the Global Urban Network." In The Globalization and Asian Cuisines: Transnational Networks and Culinary Contact Zones, edited by James Farrer, 57-78. New York: Palgrave MacMillan.

主要論文

Imai, Shoko. 2010. "Nobu and After: Westernized Japanese Food and Globalization." In Globalization, Food and Social Identities in the Asia Pacific Region, edited by James Farrer. Tokyo: Sophia University Institute of Comparative Culture.

Cook, I., K. Hobson, S. Imai, et al. 2011. "Geographies of Food: Afters." Progress in Human Geography vol. 35, no.1 (Feb): 104-120.